תביעה הפחתת תשלום מזונות
תשלום דמי מזונות לא הופך להיות קל יותר עם הזמן, ועשויות להיות לך מגוון סיבות להפחית אותם. בהתאם לנסיבות הקיימות, ולעתים בעידוד נכונות מהצד השני, בית המשפט יכול לפסוק שינויים בגובה דמי המזונות, ועל מנת להבטיח שהבקשה שלך תיענה בחיוב, כדאי להיערך לכך מבעוד מועד.
כיצד מחושבים דמי המזונות?
בכדי לקבוע את גובה המזונות שנדרש לשלם נבחנים מגוון פרמטרים, ביניהם הצרכים הרפואיים של הילד, הצרכים החינוכיים שלו וצרכיו הבסיסיים, הפעילויות, החוגים ואורח החיים אליהם הוא רגיל, גובה ההשתכרות של שני ההורים ועוד, כשהמטרה היא ליצור איזון בין שני הצדדים והוגנות בכדי למנוע פגיעה במעמד או ביכולת הקיום של כל אחד מהם של ההורים.
מכיוון ששקלול הגורמים השונים כולל גם שינויים עתידיים שהילדים צפויים לעבור במהלך חייהם, הפחתת דמי המזונות עלולה להיות משימה מעט מורכבת. עם זאת, בשל סיבה זו, דמי המזונות אינם סופיים, ובהתקיים שינוי נסיבות מהותי, ניתן לבקש להפחית אותם.
בעזרת עורך דין, שמתמחה בדיני משפחה, ניתן לבחון את כל הסיבות שבגינן ניתן לבקש הפחתת דמי מזונות. בדרך כלל מומלץ להיעזר באיש מקצוע, שיכול לתווך עבור הלקוח או לייצג אותו לאורך התהליך להפחתת דמי המזונות ולהגדיל את סיכויי הבקשה להיענות בחיוב.
בגין אילו סיבות ניתן לבקש הפחתת דמי מזונות?
- פגיעה תעסוקתית – הסיבה השכיחה ביותר לבקשת הפחתת דמי מזונות היא אובדן מקור הפרנסה. מכיוון שיכולת התשלום משחקת תפקיד חשוב מאוד בקביעת תשלומי המזונות הראשוניים שנקבעים, אם אבדה היכולת לשלם אותם, יש לך סיכוי טוב להפחית אותם. גם שינוי לרעה בשכר עקב צמצום משרה או החלפת עבודה הנם סיבה לבקש הפחתת מזונות, אולם חשוב להציג שינוי מהותי ובלתי צפוי בכדי להצדיק זאת.
- ירידה בהכנסות – כל ירידה בהכנסות יכולה להוות סיבה להפחתת דמי מזונות, לרבות ירידה בהכנסות ממקור הפרנסה. זה אומר, שאם העסק נקלע לקשיים או שהוא חווה ירידה משמעותית בהיקף המכירות או הפעילות העסקית, אם הפסקת לקבל קצבה חודשית מסוימת או שהבריאות הגופנית שלך התערערה, וכתוצאה מכך אין ביכולתך להרוויח את אותו הסכום שהרווחת עד כה, באפשרותך להגיש בקשה להפחתת דמי מזונות.
- שינוי בגובה ההכנסות של ההורה השני – אם חל שינוי לטובה בגובה ההכנסות של ההורה השני, הרי שהיחס שעל פיו נקבעו המזונות הראשוניים השתנה, ולכן ניתן להעלות את הנושא אל שולחן הדיונים מחדש ולבקש הפחתת דמי מזונות.
- ההורה השני נכנס לירושה, זכה בתביעה ביטוחית או בפרס כלשהו – אם ההורה השני זכאי לקבל במתנה, במסגרת תביעה או בירושה כספים או נכסים, ניתן לבקש הפחתת מזונות בשל העובדה שהשתפרה היכולת שלו לתמוך כלכלית בילדים.
- הגעת לגיל הפרישה – אף על פי שזה מקרה פחות שכיח, מי שמגיע לגיל הפרישה רשאי לבקש הפחתת מזונות על רקע השינוי בהכנסה.
- נפצעת – פציעה ונכות שנגרמת כתוצאה מכך פוגעות ביכולתו של האדם לתפקד בצורה מיטבית ואף ביכולתו להשתכר. אם נפצעת ונקבעו לך אחוזי נכות, פסילת מקצוע או אי-כושר, באפשרותך להגיש בקשה להפחתת מזונות.
- סרבן קשר – הורה שיצליח להוכיח, כי ילדו מסרב להיפגש עמו ולא מעוניין בקשר עמו ללא סיבה מוצדקת הנראית לעין, רשאי לבקש הפחתת דמי המזונות. במקרים מסוימים, סרבן קשר עלול לאבד את כל מזונותיו.
באילו מבחנים נדרש ההורה לעמוד בכדי להפחית את המזונות?
- אי צדק – ההורה נדרש להוכיח כי שינוי התנאים, כפי שהעלה אותם בבקשתו, גורם לאי צדק ושוויוניות בין שני הצדדים.
- תום לב וניקיון כפיים – ההורה נדרש להוכיח, כי המצב אליו נקלע לא אירע במזיד, ונוצר מתום לב. כמו כן, יהא עליו להציג נתונים פיננסיים ומסמכים שונים, שיתמכו בטענותיו, ולהוכיח כי הפגיעה במצבו הכלכלי לא נגרמה כתוצאה מהעלמת כספים, חובות עלומים וכדו'.
- הוכחת שינוי המצב – על ההורה להוכיח כי הכנסתו השתנתה לרעה, ובמקביל שלא הגדיל את הכנסתו באמצעות משרה נוספת, כספי פיצויים שמגיעים לו, ירושה שהוא ירש וכדו'.
לסיכום,
הפחתת מזונות היא לא נושא קל לביצוע, אך היא אפשרית. אם זיהית סיבה או שתיים, שניתן להציג בכדי להפחית את דמי המזונות, מומלץ לפנות לעורך דין שייעץ לך וינחה אותך כיצד לפעול.
משרד עו"ד פרי ושות' עוסק במשך שנים רבות בדיני משפחה לרבות בענייני תביעות למזונות , תוך הקפדה על כל העניינים הנדרשים ושמירת זכויותיהם של הצדדים ,תוך הקשבה וייעוץ מקצועי.