03-635-9687

6 סוגי צוואות

כתיבת צוואה אינה משימה נעימה במיוחד, שכן בכתיבתה, בעליה מכירים בעובדת מותם הבלתי נמנע, ואף מתכננים אותו באופן פעיל, מה שעשוי להסביר את הסיבה לכך שרבים נמנעים מכתיבת הצוואה שלהם.

מהי צוואה?

צוואה היא מסמך משפטי, בו מצהיר בעליה מי ינהל את עיזבונו ואיך יחולק לאחר מותו. העיזבון יכול לכלול דברים גדולים ויקרים כמו דירות ותכשיטים או פריטים קטנים ובעלי ערך סנטימנטלי כמו תמונות ומזכרות.

במסגרת הצוואה ניתן להכריז על בחירה באפוטרופוס של ילד או כל תלות קטינה, אולם לא ניתן לכלול בה פוליסות ביטוח ותכניות פרישה, שלא הוגדרו בהם מוטבים בעת פתיחתן.

בצוואה מבטא בעליה את רצונותיו המוצהרים, וממנה מוציא לפועל לצורך מימוש הרצונות הללו.

אילו סוגי צוואות ישנן?

קיימות 6 צוואות שונות, שנבדלות זו מזו במספר קריטריונים:

1. צוואה בכתב יד

צוואה מסוג זה יכולה להיכתב על ידי כל אדם, שמעוניין לערוך צוואה באופן עצמאי וללא עלויות. היא כתובה כולה בכתב ידו של המצווה, שרשאי לערוך אותה בהעדר עדים ועורך דין ולצוות על יורש אחד או יותר את כל עיזבונו או חלק יחסי ממנו. כמו כן, ניתן למנות בצוואה מנהל עיזבון לצורך חלוקת העיזבון בין היורשים המצוינים בצוואה.

אין להדפיס צוואה מסוג זה, שכן היא חייבת להיות כתובה כולה בכתב ידו של המוריש בלבד ולכלול את חתימתו לצד התאריך בו היא נכתבה.

ניתן להפקיד את הצוואה אצל רשם הירושה.

2. צוואה בעדים

צוואה מסוג זה נכתבת במעמד 2 עדים, שכותב הצוואה מינה כעדים לצוואתו. נוכחותם חיונית לצורך אימות הצוואה ואימות רצונו החופשי של בעליה, שרשאי לערוך אותה בהעדר עורך דין.

העדים לא מחויבים להכיר את תוכן הצוואה או לוודא את צלילות דעתו של המצווה, אלא רק להיות עדים לעריכתה על ידו מרצונו החופשי.

העדים לצוואה מחויבים להיות מעל גיל 18. כמו כן, יש לוודא שהם אינם פסולי דין, שהם או בני/ בנות זוגם לא עשויים להיות בעלי אינטרס ושהמצווה לא ציווה עבורם או עבור בני/ בנות הזוג שלהם דבר במסגרת הצוואה.

הצוואה צריכה להיכתב במלואה בכתב ידו של המצווה בלבד או להיות מודפסת, ובה יש לציין את תאריך כתיבתה. פרט לכך, היא צריכה לכלול חתימה בכתב ידו של המצווה בפני שני העדים על כל אחד מדפי הצוואה לצד חתימת העדים.

על המצווה להצהיר על מינוי העדים, ואלו מחויבים להצהיר על מינויים על ידי המצווה והסכמתם בכתב יד על גבי הצוואה.

ניתן להפקיד את הצוואה אצל רשם הירושה.

3. צוואה בפני רשות

צוואה מסוג זה מוגשת לגורם רשמי (שופט/ חבר בית דין דתי/ נוטריון וכדו') או נכתבת על ידו. גורם רשמי זה מכונה "נציג הרשות", ובפניו המצווה רשאי להצהיר בעל פה על דברי הצוואה או להגישם בכתב.

במידה והמצווה מעביר את צוואתו לנציג הרשות בעל פה, על נציג הרשות לרשום את דבריו ולהקריאם למצווה לצורך אישורם.

במידה והצוואה נכתבה על ידי גורם שלישי בשפה שאינה מובנת למצווה, על נציג הרשות להקריאה בשפה שמובנת למצווה לצורך אישורה.

על גבי הצוואה יש לציין את אישור נציג הרשות לאישורה על ידי המצווה.

עריכת צוואה בפני רשות כרוכה בתשלום אגרה, וניתן להפקידה אצל רשם הירושה.

4. צוואה בעל פה המכונה גם "שכיב מרע"

צוואה מסוג זה נאמרת בעל פה על ידי המצווה בפני שני עדים המבינים את שפתו, מבלי לערוך מסמך כתוב, והיא מותרת רק לאדם גוסס, שנמצא על ערש דווי או לאדם שחש שהוא נמצא בסכנת חיים, ואכן מצוי בה מבחינה אובייקטיבית.

העדים מחויבים לתעד את דבריו של המצווה באופן מדויק בכתב ומהר ככל שניתן לאחר מסירת הדברים. בנוסף, עליהם לחתום על רישום זה, שנחשב ל"זיכרון הדברים", ולהפקידו אצל הרשם לענייני ירושה.

צוואה זו תקפה לחודש בלבד, ובאופן יוצא דופן, העדים בצוואה זו יכולים להיות בני/ בנות זוג של המצווה או זוכים בצוואה.

5. צוואה הדדית

צוואה מסוג זה נכתבת על ידי בני זוג שמצהירים על צוואות שמסתמכות האחת על השנייה.

במסגרת הצוואה רשאים בני הזוג לקבוע שרק לאחר מות האחרון מבניהם הן ימומשו או שבמידה ואחד מהם נפטר, בן הזוג הנותר רשאי להשתמש בעיזבון כראות עיניו או לקבוע הגבלות בגין פעולות מסוימות.

צוואה הדדית ניתן לכתוב במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים, ויש להפקידה אצל רשם הירושה במשרד המשפטים בנוכחות שני בני הזוג במידה ומעוניינים לעשות זאת.

6. צוואה מוסרית

צוואה מוסרית נועדה להעביר מסר אישי או בקשה של המצווה, גם כשאין לכך תוקף משפטי. בדרך כלל צוואה מסוג זה מתלווה לצוואות מסוג נוסף, כך שהמצווים מצהירים על רצונותיהם הכלכליים במסגרת צוואה שתקפה מבחינה משפטית לצד צוואה מוסרית, שמגדירה ערכים שעל פיהם מבקשים ממכריהם לנהוג.

לאחר מות המוריש , מחובתו של עורך הדין , אשר ערך את הצוואה , להודיע באופן רשמי ליורשים , כי הינו מחזיק בצוואת המנוח והם היורשים בצוואתו.

היורשים חובתם להגיש בקשה לצו קיום צוואה אצל הרשם לענייני ירושה , הנמצא באזור מגוריו האחרון של המנוח.

במידה ותוגש התנגדות לקיום הצוואה , התיק יעבור לבית משפט לענייני משפחה שלו הסמכות המקומית והעניינית לדון בהתנגדות.

עריכת צוואה הינה למעשה בקשתו האחרונה של המוריש בחייו ועל כן יש לערוך אותה בהתאם לכללים.

על כן יש לפנות לעו"ד שמתמחה בתחום , משרדו של עו"ד טל פרי ושות' ערך מאות צוואות במשך השנים ללקוחותיו.

משרדנו ישמח לייעץ ולעזור בכתיבת צוואות תוך התאמה מלאה לצרכים ולאתגרים האישיים שלכם.

הסכם ממון

השאירו פרטים:

מעל עשור של ניסיון בדיני משפחה
מעל 90 אחוז נצחונות בתיקים
רגישות לצד מומחיות
התמחות בתיקי גירושין וצוואות מורכבים
יחס חם ואישי לכל לקוח
הקפדה על דיסקרטיות מוחלטת

עוד בנושא

עורך דין מזונות
עורך דין מזונות

משרד עורכי דין מוביל לענייני גירושין ומזונות ילדים עם פתרונות יצירתיים שטובת הילד היא במעלה ראשונה. עורך דין דיני מזונות בתהליך של גירושין, דנים בסוגיות

קרא עוד »
עורך דין צוואות
עורך דין צוואות

משרד עורכי דין טל פרי מביא עימו ידע ובקיאות בניסוח צוואות, ניהול צווי ירושה, התנגדות לצוואות, וקיום צוואה. עורך דין לענייני צוואה כמעט כולם מכירים

קרא עוד »
דילוג לתוכן